Luizen

Als je ooit zelf luizen hebt gehad, dan weet je hoe vervelend het is. Ze kriebelen en zorgen voor veel jeuk. Bovendien is het erg besmettelijk, want luizen “klimmen” heel gemakkelijk van het ene hoofd naar het andere. Vooral bij kinderen natuurlijk, want zij hebben veel lichamelijk contact.

Op de Kleine Akkers worden alle kinderen daarom na élke vakantie gecontroleerd op luizen. Dit gebeurt door de “luizenouders”. Zij controleren elk kind grondig op de aanwezigheid van luizen of neten (eitjes van de luis) en doen dit heel discreet om schaamtegevoelens te voorkomen.

Wat gebeurt er als er luizen/neten geconstateerd zijn door de luizenouders?

 1. De dan worden de ouders van het betreffende kind aangesproken en krijgen zij uitleg over hoe de luizen aangepakt dienen te worden. (Mocht een kind véél luizen hebben, dan worden de ouders gebeld met het verzoek om hun kind direct op te halen. Zo kunnen de ouder hun kind luizenvrij maken en wordt verdere besmetting op school voorkomen.)
 2. Er wordt op de deur van de klas (waarin het kind zit) een briefje opgehangen dat er luizen zijn geconstateerd. Zo weten de ouders van de andere kinderen in de klas dat ze de komende (14) dagen extra alert kunnen zijn.
 3. Vervolgens wordt er in de nieuwsbrief een melding gemaakt dat er luizen geconstateerd zijn, zodat alle ouders extra alert kunnen zijn.
 4. Het kind waar luizen zijn geconstateerd wordt binnen twee weken nogmaals gecontroleerd door de luizenouders.

Als standaard voorzorgsmaatregel worden de jassen/tassen van de kinderen in de onder- en middenbouw altijd opgeborgen in zogenaamde luizenzakken.

Interessante links over luizen: 

 • Er is een 5-stappenplan tegen hoofdluis. Klik hier >
 • Er bestaat een landelijk steunpunt hoofdluis, op hun website staat veel info. Klik hier >
 • Op de website van de GGD is relevante informatie te vinden over hoofdluis. Klik hier >
 • Er zijn ook filmpjes over luizen om samen met kinderen naar te kijken: Huisje boompje beestje (groep 1 t/m 4) of Het Klokhuis, (groep 4 t/m 8).
 • En mocht je nog denken dat je al het beddengoed, alle jassen én alle knuffels van het hele gezin moet gaan wassen, dan raden we je aan om snel het artikel “10 fabels over luizen” te lezen. Klik hier >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Impressie

  SONY DSC IMG_3547 winkeljuf toverlabkids