Gezonde school en veiligheid

De Kleine Akkers heeft gezondheid en veiligheid hoog in het vaandel.

Schoolfruit
Wist je dat maar 25% van de Nederlandse kinderen voldoende fruit eet? Op de Kleine Akkers is dat gelukkig anders: elke dag rond 10.00 uur krijgen álle kinderen schoolfruit. Uit onderzoek blijkt dat kinderen afkomstig van een school met een goed schoolfruit-beleid, thuis ook vaker fruit of groente als tussendoortje eten! Kinderen die voldoende groente en fruit eten zitten lekkerder in hun vel, krijgen minder snel griep, voelen zich fitter, leren makkelijker en hebben minder kans op overgewicht.

Het fruit dat we op de Kleine Akkers eten is afkomstig van De Braacken, die zoveel mogelijk seizoensgebonden fruit van lokale boeren levert.

Lunch
De Kleine Akkers kent een continurooster, waardoor alle kinderen gezamenlijk hun zelf meegenomen lunch op school opeten. Je bepaalt als ouder natuurlijk helemaal zelf wat je je kind(eren) meegeeft. Wij zijn van mening dat snoep, koek en frisdrank niet thuishoort in een lunchtrommel.

Wil je weten hoe je de lunchtrommel van je kind gezond(er) kunt maken? Lees hier verder.

Tips voor gezonde traktaties
Bij een verjaardag hoort een feestje. Op de Kleine Akkers wordt daarom de verjaardag van elk kind goed gevierd. In elke klas wordt op een eigen manier iets leuks gedaan om de jarige in het zonnetje te zetten. Er wordt mooi voor je gezongen of je klasgenootjes verrassen je met een bijzondere digitale taart. Maar het leukste van je verjaardag vieren is natuurlijk het trakteren! We vinden het fijn als je geen zakjes chips of snoep trakteert, maar bijvoorbeeld zelf iets (gezonds) maakt. Hieronder vind je tips voor een gezonde traktatie:

  • Geef iets kleins, 1 traktatie is genoeg. Liever geen extra cadeautjes voor alle kinderen.krokodil
  • Wees zuinig met suiker, koek en snoep.
  • Knutsel samen de traktatie, dan gaat het een stuk sneller -of juist niet…
  • Geef vooral fruit, daar kun je hele mooie, lekkere traktaties van maken.
  • Maak ook eens een hartige traktatie, met kaas of vlees of groente. De “krokodil” doet het altijd goed!
  • download hier nóg meer voorbeelden.

Als je op google of pinterest zoekt op gezonde traktatie,  dan kom je genoeg leuks tegen. Neem zeker even een kijkje op www.traktatieblog.nl, waar je prachtige voorbeelden tegenkomt en waarbij goede instructies worden gegeven. En ook op  www.gezonde-traktatie.nl vind je veel inspiratie, van peuter tot puber, ook voor de meesters- en juffen!

Sporten & bewegen
Bewegen is leuk en gezond! Op de Kleine Akkers hebben alle kinderen twee keer per week gymles. Twee keer per dag spelen alle kinderen buiten. We hebben een groot speelplein met voldoende speelplekken die kinderen uitdagen om veel te bewegen.
Daarnaast organiseert de Kleine Akkers regelmatig een sportdag en nemen we deel aan de vele sporttoernooien die door de lokale sportverenigingen worden georganiseerd. Tijdens de avond4daagse zijn we zelfs met 80% van onze kinderen vertegenwoordigd.

Mentale gezondheid
Het goed in je vel te zitten is een belangrijke voorwaarde om tot ontwikkeling te komen. Maar dat gaat lang niet altijd vanzelf. Ook in een kinderleven kunnen ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden. Denk aan een echtscheiding of het overlijden van een dierbare. Het pedagogisch klimaat op De Kleine Akkers is er op gericht om de kinderen veel persoonlijke aandacht te geven. Leerkrachten houden regelmatig kind gesprekken en groepsgesprekken over het welzijn van de kinderen. De school heeft verder een uitgebreid netwerk met experts die geconsulteerd kunnen worden of waar kinderen voor specifieke hulp naar kunnen worden doorverwijzen.

Veiligheid

BVL / Verkeerseducatie

De Kleine Akkers beschikt over het label voor Brabants Verkeer Veiligheid.

De verkeersveiligheid rondom onze school vinden wij belangrijk. Daarom is er een werkgroep van leerkrachten en verkeersouders die gedurende het jaar verschillende educatieve verkeersactiviteiten organiseert. Het doel van de werkgroep is kinderen, ouders en leerkrachten bewust maken van hun gedrag in het verkeer. Om de verkeersveiligheid rondom onze school zo goed mogelijk te kunnen waarborgen hebben wij de volgende afspraken centraal staan:

* Gelieve zoveel mogelijk te voet of op de fiets naar school te komen. Voor de school staan rekken waar voldoende plaats is om de fietsen de hele dag te stallen;

* Mocht u toch genoodzaakt zijn om met de auto te komen dan graag parkeren in de parkeervakken voor de hoofdingang in de Burgemeester Philipsenstraat;

* Parkeren op de groenstroken is niet toegestaan;

* De Burgemeester Philipsenstraat is een schoolzone waar u 30 km per uur mag rijden. Houdt er rekening mee dat er veel kinderen lopen en fietsen;

* Verkeersborden, markeringen op de weg en/of verkeersaanwijzingen kenmerken de schoolomgeving rondom De Kleine Akkers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Impressie

    DSC_7966 DSC_7877 img_4395 logomb4